Huysmuseum

De geestelijke gezondheidzorg is de afgelopen eeuw aanzienlijk veranderd. Ook in Etten, maar met name op de Leur kreeg de geestelijke zorg een merkbare rol in het dagelijks leven. Maar hoe werd zo'n diagnose nou gesteld? En wat voor rol speelt cultuur en geloof hierin?

Sinds 2019 deelt museum de Kunst van het Leven haar pand met het Huysmuseum, het museum over de geestelijke gezondheidzorg in Brabant wat voorheen gevestigd was in het voormalig poortgebouw van de GGZ Breburg. In samenwerking met de GGZ zijn voorwerpen en verhalen onderdeel geworden van de vaste expositie en vertellen tesamen met de rest van onze collectie de kunst van het leven... Ook als het leven een andere wending neemt.

Onderdeel van de expositie is een schilderij van kunstenares Marlene Dumas, welke zij met meerdere (oud) GGZ patiënten tot stand heeft laten komen. Maar ook komt u meer te weten over het leven binnen een GGZ instelling, de gedachtes en gevoelens van patiënten. Dagelijks zijn (oud) patiënten onderdeel van ons museumpersoneel en vertellen u graag alles over hun ervaringen binnen de geestelijke gezondheidzorg.